2014-06-19 14:11:12• hírek • Szatmár.ro

Búcsú a tanévtől és díj a nyugdíjba vonuló Nagy Gyulának

Csütörtök délben tartotta évzáró ünnepségét a Kölcsey Ferenc Főgimnázium. A diákok és az oktatók az iskola egyik legismertebb és elismertebb pedagógusától, Nagy Gyula magyartanártól, a diákszínjátszók legendás vezetőjétől is búcsúztak. A nyugdíjba vonuló pedagógustól egykori diákjai is búcsút vettek, az iskola pedig a Thália-díjjal tüntette ki őt.

Eseményekben és sikerekben gazdag, de fárasztó évet zárt a Kölcsey Ferenc Főgimnázium a csütörtök reggel megtartott ünnepi rendezvénnyel. Pataki Enikő, az oktatási intézmény igazgatója felsorolta a rengeteg diákrendezvényt, amelyeken az év folyamán részt vehettek a kölcseysek, de a diákok tanulásban, tantárgyversenyeken elért sikereiről is szót ejtett.

"Díjak tekintetében 145 kiváló eredménnyel büszkélkedhetünk: 32 első díj, 22 második, 23 harmadik, 64 dicséretet értek el diákjaink különböző megyei, regionális, országos és nemzetközi tantárgyversenyeken" - emelte ki Pataki, kinek elmondása szerint nem csak édes, hanem megérdemelt is lesz a pihenés a nyári vakációban. Az iskola kitűnő tanulói az évzárót követően egy Szegedet és Ópusztaszert is érintő kirándulásra indultak, amit a Szülői egyesület támogatott.

Az évzáró ünnepségen jelen volt Kereskényi Gábor parlamenti képviselő, a Szatmárnémeti RMDSZ szervezet elnöke is, visszaemlékezett kölcseys éveire, méltatva az oktatás színvonalát és az év során elért eredményeket, majd jó pihenést kívánt a diákoknak a következő három hónapban.

A Kölcsey Ferenc Főgimnázium az évzárással két kitűnő tanerőtől is búcsúzott: Kató Enikő matematikatanár és Nagy Gyula magyartanár vonul most nyugállományba.

"Kedves Kollégák! Köszönöm egész éves munkátokat, mindazt, amivel sokszor erőn felül is teljesítve továbbléptetek, vizsgákra, versenyekre felkészítettetek, tettétek, amit kell. Engedjétek meg, hogy az idén két kollégánk munkáját külön is kiemeljem. Sajnos újból két kollégánk, Kató Enikő tanárnő és Nagy Gyula tanár úr vonul nyugdíjba. Számomra elképzelni is nehéz az iskolát nélkülük, hiszen annyira hozzánk tartoznak ők, annyira mindennapjaink szerves, alkotó részei személyiségük és munkájuk, hogy ezt a tényt nehezen tudjuk elfogadni. Olyan tanároktól válunk meg, akik igazi nevelőkként nemzedékek sorát bocsátották útjukra, úgy, hogy tanári életük minden percére igaz a következő gondolat: A tanár híddá feszül s biztatja tanítványait, keljenek át rajta; majd miután megkönnyítette számukra az átjutást, boldogan összeroskad, arra buzdítva őket, hogy maguk építsenek hidakat" - mondta Pataki.

Kató Enikőt a tavalyi évben tüntették ki a Kölcsey Nagydíjjal, most pedig Nagy Gyula kapta meg a Thália díjat. Az irodalomtanártól két egykori diákja is búcsúzott: Kozák Csongor, aki diákszínjátszóként "dolgozott" együtt a tanárral, illetve Daray Attila, aki saját gondolatai mellett a tanár több egykori diákjának gondolataival búcsúzott Nagy Gyulától.

"Nagy Gyula tanár úr munkáját is szeretnénk nemcsak szavakkal megköszönni. Olyan pedagógus hagyja el iskolánkat, akinek személye és szellemisége évtizedekre meghatározta nemcsak a Kölcsey, de a szatmári magyar oktatást is. Évtizedek tanár és diáknemzedéke számára az ő neve a csupa aranybetűvel szedett Magyartanár nevével azonos. Aki nemcsak, sőt, elsősorban nem tanított, hanem irodalmat értő és szerető emberré, nemzeti értékeinket ismerő és tisztelő magyarrá nevelt. Neve eggyé fonódott a diákszínjátszás fogalmával" - mondta Pataki Enikő, amikor átadta a tanárnak a Radu Ciobanu szobrászművész által készített alkotást, amelyet Thália Nagydíjnak neveztek el.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: